Vårens cykelfest börjar i Milano

(Eurosport)

(Eurosport)

 

«Det lättaste loppet att cykla men det svåraste att vinna» – så beskriver engelsmannen Mark Cavendish årets första vårklassiker, Milano-Sanremo, som avgörs söndag.

Cavendish borde veta, han vann det italienska endagsloppet 2009 och kom femma ifjol. Milano-Sanremo är långt – 293 km i år – och ganska flackt med undantag av två små men ibland synnerligen avgörande stigningar: Cipressa, drygt två mil mål, samt Poggio som kommer bara några kilometer från mållinjen i Sanremo.

– Profilmässigt är loppet inte så tufft, väldigt platt. Man cyklar längs kusten och sen smäller det till med Cipressa, därifrån blir det världens jakt fram till Poggio där det kan komma nya utbrytningar. Blir det klungspurt handlar allt ändå om positioneringen, säger Roberto Vacchi som kommenterar loppet tillsammans med Anders Adamson.

I år har målgången flyttats tillbaka till Via Roma inne i Sanremo med följd att loppet är en kilometer kortare än ifjol.

– Det kan få fler att försöka sticka vid Poggio. Att ha två kilometer kvar i stället för tre gör en stor skillnad, det blir lättare att hålla undan, säger Vacchi som tror att norrmannen Alexander Kristoff kan upprepa fjolårets seger i «La Primavera».

– Han har sett väldigt bra ut i vår och uppför är inga problem för honom. Kristoff kan köra på tunga växlar vilket ger honom en fördel här. Fabian Cancellara är också i grym form och vann tempot i Tirreno-Adriatico i veckan. Schweizaren skulle kunna vinna en spurt men jag tror att han kommer vilja gå solo.

– En annan utmanare är Peter Sagan som vann en etapp i Tirreno-Adriatico. Sagan är bättre än Mark Cavendish uppför och jag är tveksam till engelsmannens backform.

Fakta om Milano-Sanremo 

Plats: Ligurien/Lombardiet, Italien Premiär: 1907 Antal upplagor: 105 (2014) Smeknamn: La Primavera (”våren”), La Classicissima (”klassikernas klassiker”) Flest segrar: Eddy Merckx, Belgien (7) Vinnare 2014: Alexander Kristoff, Norge Längd: 293 km Om loppet: Säsongens första vårklassiker är också den längsta. Den förhållandevis flacka banan gör att Milano-Sanremo ofta avslutas med en stor klungspurt och kallas därför även ”spurtarnas klassiker” (Lombardiet runt som avgörs i oktober kallas ”klättrarnas klassiker”). Milano-Sanremo räknas som det största endagsloppet i Italien.

Milano-Sanremo direktsänds på Eurosport från klockan 14.30. Kommentatorer är Roberto Vacchi och Anders Adamson.

Legg igjen en kommentar