Politiker från Sverige, Danmark och Norge träffas för att diskutera sträckan Köpenhamn-Oslo

Politiker från de tre nordiska länderna träffas torsdag 4 juni  för att i dialog ta upp frågan om hur tillväxtsregionerna från Oslo via Göteborg och vidare söderut till Öresundsregionen, ska knytas samman genom gemensamma transportlösningar.

Det är politiker från de tolv parterna i korridoren, Den Skandinaviska Arenan, som möts den 4 juni i Köpenhamns Rådhus för att diskutera hur man tillsammans kan skapa ett hållbart, attraktivt och konkurrenskraftigt område för framtiden.

I diskussionerna kommer Pat Cox, europeisk koordinator utsedd av EU-kommissionen, att delta. Han har ansvar för Scandinavian-Mediterranean Core Network Corridor, det vill säga den transportkorridor där bland annat sträckan mellan Oslo-Köpenhamn ingår.

Pat Cox uppdrag är att leda dialogen mellan de åtta länder som innefattas i hela tranportkorridoren och är således en nyckelperson i utvecklingen av framtidens transportsatsningar på den europeiska kontinenten. I EU-kommissionens fond finns medel att söka för transportprojekt som ger jobb och ökad konkurrenskraft.

Det är med hjälp av denna fond det gemensamma projektet the 8 million city har bedrivits som fokuserade på en utvidgad arbetsmarknadsregion genom snabbtåg och höghastighetståg med restider på 2,5 timmar mellan Oslo och Köpenhamn.

Huvudfokus för mötet den 4 juni är hur man gemensamt tar 8 million city-konceptet vidare, hur man gemensamt påverkar de nationella agendorna och får till globalt konkurrenskraftiga, snabbare och mer miljövänliga tågtransporter inom den Skandinaviska arenan.

Läs mer kring projektet The 8 million city HÄR

Legg igjen en kommentar